Hem » Uncategorized » Maja 5 månader.

Maja 5 månader.

Jag får nog helt enkelt hoppa över 4 månaders rapporten och hoppa genast till 5 månader om jag alls skall hinna med i tidens takt här. Aldrig någonsin tidigare har tiden gått så fort som denna sommar. Maja blev ju 5 månader för en vecka sedan och hela veckan har jag gått och tänkt att jag måste plita ner det här inlägget. Vi var på rådgivningen i onsdags. Hon väger nu 7,8 kg och är 68 cm lång. Exakt samma mått som Felicia i samma ålder. Liam var aningen större. Tre vaccin fick hon också, det gick mycket bättre än vid 3 månader. Bara lite gråt men ingen total hysteri utbröt den här gången. Skönt!

Sömn:

Här har hon verkligen gjort framsteg. På natten sover hon ännu varierande och kan äta allt från 1 gång till 3 gånger. Sällan mer än det och oftast bara en gång mot morgonsidan. Hon somnar på kvällen 19-20-tiden och vaknar på morgon allt mellan 5-7. Så stor variation. Vissa nätter kan hon ligga och leka för sig själv upp till en timme mitt i natten men somnar själv om utan gråt och skrik. På dagen sover hon mycket bättre nu för tiden. En bra dag kan hon sova 2 timmar ute i vagnen men visst förekommer det ännu dagar då hon bara sover 20 minuter i gången. Tur så blir dessa dagar färre och färre. Och som jag minns från de andra barnens babytid så sömn avlar sömn. Sover hon jätte bra en dag, långa tupplurer så sover hon också bra den natten. Sover hon hackigt på dagen så blir natten också hackig. En bra dag sover hon ute i vagnen 9.30-11. 13.30-16. 18-19. Ibland faller den sista tuppluren bort och då tar hon natt tidigare. På kvällen somnar hon bra i sin egen säng och sover där hela natten. Vissa nätter tar jag henne brevid mig bara för att jag vill.

Mat:

Jag slutade amma helt och hållet för ca. 3 veckor sedan. Ett aktivt beslut från min sida. Hon totalvägrade bröstet till slut när vi hade vant henne med flaska. Hon är dock ingen hejare på att dricka ersättning, leker mest med flaskan och en måltid kan ta hur länge som helst. Hon dricker ungefär 60-100 ml/mål, ibland bara 20-40 ml. Däremot har vi fått henne att äta pureér (grönsaker, batat, potatis, morot), gröt och välling riktigt bra. På morgonen får hon 100 ml välling. Till lunch lite grönsakspuré och ersättning till. Till mellis endast ersättning eftersom hon inte alls gillar fruktpureér. Till middag lite mera grönsakspuré och ersättning till. Till kvällsmål kanske 1 dl risgröt med lite frukpuré blandat i och ersättning till. Visa kvällar 100 ml välling till natten och vissa kvällar bara ersättning.

Motorisk och social utveckling:

Hon började ju vända sig från rygg till mage redan vid 3 månader. Och nu hålls hon inte alls på rygg längre någonstans. Ska bara vända sig i sängen, i vagnen, på skötbordet. Ja över allt. Hon har börjat dra sig framåt på golvet. Det löper bra på vårt hala laminatgolv. Om hon ligger på en filt blir hon bara förbannad då hon inte kommer någon vart. Hon drar upp benen under sig men kan inte ännu lyfta upp sig på armarna. Undrar när hon tänker börja krypa, det ser så nära ut nu. Sitta stilla i sittern eller i famnen gillar hon oftast inte alls. Bara ålar sig och river och sliter tag i allt hon ser. Så golvet är bäst för henne. där får hon böka på bäst hon vill.I sängen tar hon tag i spjälorna och försöker dra sig upp, tur så klarar hon inte det ännu. Snart börjar det dock bli dags att sänka ner sängbottnet.

Glad och nöjd är hon hela tiden. Väldigt lättskött baby ännu. Har en gång främjat för mommo och en gång för fammo. Men det har gått fort över. Hon älskar att vara där det är människor. Bäst just nu är att vara med till dagis och söka Felicia där alla barn vill paja och gulla med henne. Hemma är Felicia och Liam bästa underhållarna. De behöver bara sjunga och dansa lite så kiknar hon av skratt och sparkar och viftar så man tror hon skall hoppa ur sittern. En sak hon inte gillar är att åka bil. Då är det knorr ända från Österby till Björkebo och samma hem igen. Ni kan ju tänka er hur kul när vi skall köra den vägen 2 gånger i dagen. Skriker gör hon nästan aldrig men knorrar och ljudar om hon är missnöjd.

Min egen återhämtning måste jag återkomma med i ett skilt inlägg eftersom det kom ett rejält bakslag i mitt mående i början av sommaren. To be continued!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s